Türkiye madencilik sektörü ülkenin güçlü ekonomisine paralel olarak büyümektedir. 2003 yılında 2,6 milyar ABD doları olan sektörün toplam üretim değeri, büyük bir artış göstererek 2012 yılında 12 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.
Batı Akdeniz'de Alpler üzerinden Güneydoğu Avrupa'yı geçtikten sonra Türkiye, Aşağı Kafkaslar, İran ve Himalayalar'dan Çin'e kadar uzanan özel bir ofiyolit türü olan Tetis-Avrasya Metalojenik Kuşağı'ndaki konumu, Türkiye'nin maden yatırımcılarına önemli bir potansiyel sunmasını sağlamaktadır. Bu kuşakta en az keşif yapılan bölge olan Türkiye, bu özelliğiyle hem madenciler hem de araştırmacılar açısından oldukça umut vadeden bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca Türkiye'de madencilik bugüne kadar yüzey kazılarıyla sınırlı kaldığından, büyük bir derin sondaj potansiyeli de uluslararası yatırımcıları beklemektedir.
Türkiye'nin genç, dinamik ve eğitimli iş gücü oldukça nitelikli bir işçi havuzu sunmaktadır. 2005 yılından bu yana beş yeni maden mühendisliği bölümü açılan Türkiye'de, hâlihazırda 19 şehirde 21 maden mühendisliği bölümü bulunmaktadır. 2005 yılından bugüne dek Türkiye'deki maden mühendisi sayısıysa % 50 oranında artış göstererek 16.000'e ulaşmıştır.
Türkiye'nin madencilik sektöründeki oyunculara sunduğu avantajlar yalnızca nitelikli iş gücüyle sınırlı olmayıp nispeten düşük lojistik ve sondaj maliyetleri, önemli pazarlara yakınlık, cazip devlet teşvikleri ve oldukça rekabetçi vergileri de içermektedir.
Ekonomik gerilemenin yaşandığı 2008 ve 2012 yılları arasında Türkiye madencilik sektöründeki doğrudan yabancı yatırım girişi 148 milyon ABD doları dolaylarında seyrederken, çarpıcı ekonomik büyüme, uzun yıllara dayanan siyasi istikrar, yapısal reformlar ve devlet kurumlarının sunduğu destek sayesinde, 2013 yılında madencilik sektörüne 250 milyon ABD doları tutarında doğrudan yabancı yatırım yapılmıştır.
Türkiye'de 2004 yılında sadece 138 olan uluslararası maden şirketi sayısının bugün 700'ün üzerine çıkmış olması, yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin arttığını kanıtlamaktadır.